Doğrusunu söylemek gerekirse, başlarda “çiçek yetiştirmek bana göre değil” dedim. Mesai saatlerim nedeniyle çok da düzenli bir hayatım yok ve ayrıca zaten ev ve ilgili olaylarıyla sürekli olarak ilgilenmeyi ilke edinmiş bir insan olamadım hiçbir zaman. (Bir ikizler burcu klasiği...)
Bu nedenle, dayanıklı bir çiçek türü olan sardunyalara evimi açarken bile tereddüt ettim. Sevdiğim arkadaşlarımın ev hediyesi olarak gelen pembe sardunyalar birkaç kez ölümden döndüler ve bu yüzden bana halen küs olabilirler..
Ancak onların her tür koşulda yaşaması ilgi çekiciydi benim için. Böylelikle pembe sardunyalarımın arkadaş çevresini biraz genişletmeye karar verdim. Bu kararı verdikten sonra elbette hiçbir eylemde bulunmadım. Tuğrulcuğum Sevim’in tatlı bir sürprizi ile kırmızı sardunyalarım eve geldi.
Sardunya, çiçek yetiştirmek isteyen kişilere tavsiye edilen ilk çiçek derler çünkü, fazla bir beklentileri yok. Mağrur bir yapıları var. Başıboş kaldıklarında yağmurdur, kardır, güneştir derken Allah ne verdiyse başlarının çaresine bakmayı bilirler, ilgi manyağı değildirler asla. İlgisiz kaldıkları süre içinde biraz hırpalanıp, bir süreliğine renklerini kuma gömseler de, daha sonradan ses vereceklerdir muhakkak. Susuzluğa dayanır Sardunyalar. Güneşi görünce ise çocuklar gibi şendirler.
Kış mevsiminde olmamıza rağmen arsızca açmasını hayranlıkla izlediğim bir tanesinin gelişim sürecini fotoğrafladım. Fotoğrafladığım ilk hali şöyleydi:
Sonra dellenmeye başladı ufak ufak.. Bu halini; bir önceki gece ilkokul aşkını düşünerek uyuyakalmış, sabah da tatlı rüyalarından uyanıp gerinmeye ve esnemeye başlayan sevimli bir kız çocuğuna benzetiyorum.
Sonra yavaş yavaş serpilmeye başladı bizimki. Bir alım, bir güzellik ki demeyin gitsin...
En sonunda varlığını perçinleyip misler gibi açtı güzellik! Şuna bakar mısınız, şeker gibi değil mi..
Çiçek yetiştirmek ve yapraklarını açtıklarını adım adım gözlemlemek, insanın hayata bir nebze olsun daha fazla tutunmasını sağlayan doğal bir terapi gibi doğrusu.
Çiçek güzel şey. Onları sevelim koklayalım.
3 yorum:
Balkonda da yetişir mi bu çiçeklerden?
evet yetişiyor. Yalnız aşırı lodos olduğunda içeri almakta fayda olur.
Teşekkür ederim. Enerji aldım doğrusu..
Yorum Gönder