16 Haz 2011

Sizce Neden Olmadı? - Salata

a) Hellim peyniri mi?
b) Fasülye alakasız.
c) Doğada böyle bir yiyecek yok.
Bu seferki girişimim, “bir tür sağlıklı salata” yapmak üzerineydi…
Salata zaten kendinden sağlıklı bir yiyecektir aslında. Şansımı neden zorladığımı hep birlikte göreceğiz… 

Eldeki malzemeler:
Fasülye
Havuç
Bezelye
Peynir
Soya sosu
Ceviz

Bu malzeme grubundan bir şey çıkacağını hissediyordum, ancak henüz herhangi bir plan yapmamıştım. Bildiğim tek şey, cevizi görünce kendimi kaybediyor olduğumdu... Sanıyorum sağlıklı salata düşüncem de, evde bol miktarda ceviz olması ve onları kana kana yeme isteğimden kaynaklandı. Buraya kadar her şey yolundaydı. Düşünce akışım temiz, tezgahım müsaitti.
Sonradan aklımda nifak tohumu şu soru belirdi: “Fasülye de koysam mı lan acaba?”

Fasülyeden mi korkacağım!
İlk olarak fasülyeyi haşladım tabii. Haşlanmış fasülyeler yazık gibi bir kenarda soğurken, ben bezelyelerin peşine düştüm. Soya sosu ile vog tavada çevirdim onları fıldır fıldır. Hafif kavrulur gibi oldular. Lezzetlendiler keratalar.

Sonra tuttum, havuçları kestim iyi mi.
Görsel olarak fasülyelerle uyumlu olmalarını istiyordum. Gereksiz yere zaman harcadım havuçları ince ve uzun kesmek için. Olsundu. Estetik fasülyeler, havuçlar uğruna harcanmıştı o zaman.

Fasülye, bezelye ve çiğden havuçları tek bir çatı altında birleştirdim. Cam kasede şık görünüyorlardı. Sonra güzellim Hellimlere dadandım. Onları da tavada, azıcık zeytinyağıyla çevirdim. Kızaracaklar sandım, kızarmadılar, kendilerini saldılar. Bu duruma bozularak, ben kızardım. Yine de salatama dahil edecektim onları. Gözümü hırs bürümüştü bir kere. Cevizin varlığını şahlandıracaktı hellimi akıllım!

Bu coşkuyla cevizleri didiklemeye başladım. Küçük parçaların kasenin içerisine pıtır pıtır düşüşlerine, yer yer cam kasenin kenarlarına çarparak sekmelerine kurban olasım geliyordu. Abartmıştım. Kendime geldiğimde, yaklaşık dört avuç cevizin didilmiş halde kase içine sere serpe yığıldıklarını fark ettim. Ben de yorgun düşmüştüm. Ancak lezzeti daha fazla erteleyemezdim!
Ortaya çıkan görüntü tatmin ediciydi.

Tadına baktığımda, doğru kararlar vermiş olmanın lezzetli gururu içindeydim. Ancak o da ne? Salatanın beynime gönderdiği sinyallerde bir karışıklık vardı sanki… Havuç değil… Bezelye süper olmuş…
Peki neydi bu yanlış sinyalin kaynağı?
Benim cevabım: “c) Hellim peyniri mi?"

Fasülye ve hellim peyniri, tahmin ettiğim kadar iyi anlaşamamışlardı, bunu kabullenmeliydim. Ancak  günün sonunda; ceviz ve soya soslu bezelyenin baskın tadı sayesinde lezzeti olan salatam, üzerine üstlük sağlıklıydı da!
Yalnız yine de, siz deneyecekseniz hellim peyniri yerine, fasülyeyle daha  uyumlu başka tür bir peynir kullanın derim...Ya da durun yahu, ne uğraşıyorsunuz, koymayın peynir falan. İyi böyle:)

Afiyet Sizinle Olsun.

7 yorum:

Azze dedi ki...

Oh akşam yemeği tarifi de çıktı :)

Sana afiyet olmuş da bana olmasın mıymış?

Nefin Huvaj Sevim dedi ki...

Hellim koyma, masraftan da kurtul bence:))

aprile dedi ki...

hep beraber olaydık da hapur hupur yiyeydik:)

Azze dedi ki...

Eldeki malzemeler:
Hellim
Yeşil mercimek
Yımırta
Yeşil soğan, maydonoz, nane

Yeşil mercimek ve yımırta haşlandı, yeşil soğan, maydonoz ve nane innncecik doğranıp malzemeler karıştırıldı. Limon, zeytinyağı, reyhan, zahter, nane ile sos hazırlandı. Sağlıklı salatamız hazır.

Hellim tavaya atıldı, Nefin usülünden sonra 70sn daha kızartıldı, böylece kendini salmış beyaz dilimler yerine görece çıtır mis gibi kızarmış dilimler elde edildi.

Bir yanda krep yapıldı, diğer kahvaltılıklarla beraber sofra hazırlandı.

Dün akşam aldığım 500gr kilonun sebebi sensin :)

Nefin Huvaj Sevim dedi ki...

Afiyet oldu ama di mi, sen onu söyle:) @Azze

Mırıl dedi ki...

ben okurken fasulyeyi hep meksika diye düşündüm hani şu kırmızı ve kuru familyadan. resmi görünce uyandım. ceviz iyiymiş ceviz:)

cocostar dedi ki...

hehe kelimeleri daha bi lezzetli dizmişsin bence nef'im. salata yapmaya uğraşacağıma açıp bi hikaye okurum ben ya:)