21 Şub 2010

Chuck Palahniuk'i neden seviyorum?

Yazdıklarını okumayı çok sevdiğim bir yazar Chuck Palahniuk.

Hemen hemen hepimizin bildiği o kült film Fight Club, aslen bir romandan uyarlandı ve yazarı da pek sevdiğim deli beyinli Chuck Palahniuk mesela.

Benim onu pek sevmemin nedeni yalnızca "Dövüş Kulübü/Fight Club" değil tabi (yoksa böyle bir yazıyı neden yazayım günlüğüme hadi bakalım). Bir de "Choke/Tıkanma" adındaki filmi var. Beyninizin sol lobu dik bir yokuştan aşağı son sürat yuvarlansaydı ne hale gelirdiyse, öyle bir filmdir bu da. Aslen romandan uyarlanmıştır ve yazarı da -e tabi- Chuck Palahniuk'tir. Kendisine aferimlerimi sunduktan sonra kendime de sunuyorum huzurlarınızda çünkü, onu neden pek sevdiğimi siz sevdiceklere ifade etmek niyetiyle üşenmeyip, okuduğum kitaplarından sevdiğim bazı alıntıları aşağıya yazacağım:)

"Katil, kurban ve şahit; üçümüz de başrolü oynadığımızı sanıyoruz. Bu durum muhtemelen dünyadaki herkes için geçerli." (Görünmez Canavarlar, s.13)
"Sevdiğim hayatı yaşıyorum diyorum kendi kendime ve yaşadığım hayatı seviyorum." (Görünmez Canavarlar, s.24)
"...Ve kimse bakmıyorken, kendimi yeterince gerçek hissedememekten de nefret ediyorum!" (Görünmez Canavarlar, s.50)
"‘Sakin ol’ diyor Brandy, ‘Her ne düşünüyorsan onları milyonlarca başka insan da düşünüyor. Her ne yapıyorsan onlar da yapıyor ve hiçbiriniz sorumlu değilsiniz. Çünkü hepiniz ortaklaşa bir çabadan ibaretsiniz.’" (Görünmez Canavarlar, s.152)

"Her başarılı adamın arkasında, şahsi bir takıntı bulacaksınız." (Kaçaklar ve Mülteciler, s.71)

"Hiçkimse müzik bağımlısı olduğumuzu itiraf etmek istemiyor." (Ninni, s.27)
"Herkesin hayal gücü tükendiğinde artık kimse dünya için bir tehdit olmayacak." (Ninni, s.28)

"Hepimiz kendimizi anlatmak istiyoruz. Hiç kimse unutulmak istemiyor." (Günce, s.26)
"Anlamadığın şeyi her tarafa çekebilirsin." (Günce, s.62).

Chuck Palahniuk’in zehirlenmiş zihninin doruklarını keşfetmenin ilgimi çekmesinin yanı sıra, farkında olarak veya olmayarak söylediği bazı önemli şeylerin altını çizmek gerektiğini düşünüyorum gerçekten... Çünkü anladığına inanarak ifade ettiğin şey, anlamadığın bir şeyi istediğin tarafa çektiğin anlamına gelmez her zaman:)

NOT: En sevdiğim kitabı olan Gösteri Peygamberi'nden seçtiğim alıntıları buraya yazmaya kalkarsam, bu blog yazısı amacından taşmış olacaktı. O nedenle ancak okumanızı temenni edebilirim şu aşamada.

5 yorum:

cocostar dedi ki...

bak bu yazı gayet başarılı olmuş hala chuck palahniuk okumamak için direnen arkadaşlarına:) ya direnmiyorum aslında sırası gelmedi ki:)

zidibidi dedi ki...

herif büberli yeşil zeytine benzemekte, kendisine senden büyük küçük iskender var ama o da şiire sarmış daha da küçükkene demek istenmekte, ama terbiyemden hiçbir şey denmemektedir.

Nefin Huvaj Sevim dedi ki...

a-hah!:)
küçük iskender de sever chuck palahniuk'u bence:) ben ikisini de severim.

Nefin Huvaj Sevim dedi ki...

Bertu mu?

Adsız dedi ki...

Hello. And Bye.